“Et slag av gangen”

Kongsvingers Golfklubb med nytt prosjekt for psykisk helse, les artikkelen fra Mitt Kongsvinger her:

 

 

Lanserer nytt prosjekt for psykisk helse: – Dette er midt i blinken

Et treårsprosjekt skal hjelpe folk med et vanskelig utgangspunkt inn på rett spor. Nå ser Golf Grønn Glede i Kongsvinger etter midler til å finansiere det hele.

Øystein Engh Journalist, Mitt Kongsvinger

Publisert fredag 29. januar 2021 – 20:56

Kongsvingers Golfklubb har søkt om tilskudd fra Helsedirektoratet. Mer presist dreier det seg om 325.000 kroner over et treårsprosjekt.

«Et slag av gangen» er et tiltak hvor blant annet unge mennesker med rusrelaterte og psykiske problemer skal få økt livskvalitet gjennom fysisk aktivitet og en trygg og sosial møteplass.

Prosjektet er et samarbeid mellom Foreningen for helhetlig ruspolitikk (FFHR) og Norges Golfforbund.

Les også:

Setter psykisk helse på agendaen i fylket og nasjonalt

 

«Den nye gatefotballen»

FFHR har allerede erfaring med fotball i forbindelse med Fotballstiftelsen. I dag finnes det hele 24 gatefotballag. NM i gatefotball har tidligere blitt arrangert i Kongsvinger. Som et supplement til lagidrett, ønsker golfsporten å melde seg på.

Av Norges 180 golfklubber er det 40 av dem som har en Golf Grønn Glede-gruppe. Arbeidsgruppa i Kongsvinger består av Svein Einarsbøl og Claus Mæland. De har stor tro på frigjorte midler til prosjektet.

Einarsbøl har lang erfaring med både golf og arbeid med rus og psykisk helse etter mange år i Asker kommune. Han har blant annet vært seksjonsleder for aktiv fritid i Asker fra 1996 til 2016, altså 20 år. Etter å ha flyttet til Kongsvinger, vil han åpne dører her.

– Jeg vil etablere kontakt inn mot psykisk helse i Kongsvinger. Så kom dette prosjektet som lyn fra klar himmel. Dette er midt i blinken innenfor hva vi tenker er målgruppa til Golf Grønn Glede. Mange av de som står utenfor vil ha glede av å kunne spille golf, sier Einarsbøl.

– Akkurat passe fysisk aktivitet

Mitt Kongsvinger omtalte tidligere denne uken at det er fire måneders kø for psykisk helsehjelp i kommunen, og behovet hoper seg bare opp.

Golf og sosialt samvær er riktig nok ikke det samme som å motta profesjonell hjelp, men prosjektet «Et slag av gangen» er et type prosjekt mange som sliter ville ha god nytte av, tror Einarsbøl.

 

Etter mange år i norsk golfmiljø, opplever han sporten som mer og mer inkluderende, og ikke som en idrett for snobber med mye penger. Noe som kanskje er en stereotype som fortsatt henger litt igjen.

– Akkurat golf og psykisk helse egner seg veldig godt sammen. Det er akkurat passe fysisk aktivitet, og så er det veldig sosialt inkluderende. Det er en utfordring å skape sosiale arenaer og sosiale nettverk. Det er noe vi tror vi skal klare å få til, sier Einarsbøl.

Ikke fire måneder venteliste

Annonse

Det å få være med har ikke en venteliste på fire måneder, forsikrer Einarsbøl om. Dette ønsker de å starte opp med allerede til sesongen som skal komme.

– På sikt ønsker vi å ha med nye folk inn som faste medlemmer, men målet er først å få dem gjennom «Veien Til Golf» (nybegynnerkurset, jour. amn.).

Som nevnt er prosjektet ment å vare over tre år. Til det beste for dem som trenger tid, eller virkelig går inn for sin nye idrett.

– At prosjektet skal vare over tre år er nok veldig viktig. Når vi setter i gang med noe slikt, skal ikke det bare være noen engangs «happening». Det er en målgruppe vi vet kan være stabilt ustabile, om vi kan si det slik. Det er viktig at de får tid på seg. Også at vi ikke bare skal spille på sommeren. I samarbeid med innegolfen, vil vi også kunne spille og trene innendørs.

 

Ingen innbytterbenk

Golfklubben ønsker for øvrig også være en arena for arbeidstrening gjennom NAV.

– Folk faller også utenfor arbeidslivet. Det kan være bilmekaniker eller hva som helst. Men folk med en spesiell kompetanse vil vi også være interesserte i, sier Mæland.

Einarsbøl fremhever golf som en sport hvor det ikke er en innbytterbenk. Det er bare å spille.

– Dessuten er etikette i golfen en fin ting. Det er mye oppdragelse i hvordan vi oppfører oss og hvordan vi samhandler. Det er også mye læring i det, sier Einarsbøl.

Hvor mye tilskudd klubben vil motta er usikkert, men Mæland forteller at de jobber med søknader. Det er uansett ikke snakk om å tjene penger på dette. Dette er dugnadsdominert, og det er først og fremst snakk om kompensasjoner. Alt fra transport til utstyr. Desto mer midler, desto bedre tilbud.

– Om vi ikke får fullfinansiert alt, må vi finne andre løsninger. Det er mulig å gjøre ressursendringer også, sier Einarsbøl.